Laden

In de media

Lees meer over de eerdere edities van de Maritime & Mainport Profielwerkstukkenwedstrijd, 

2020-2021

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking van de editie 2020-2021 ging iets anders dan gewend. Watertalent organiseerde in samenwerking met het Netherlands Maritime Technology en het EIC Mainport de prijsuitreiking in de vorm van een interactieve livestream. Vanuit de Main Deck Event Studio in Spijkenisse reikten drie speciale gasten de prijzen uit. Alle scholieren en hun ouders en docenten keken vanuit huis mee. 

Je kunt de hele uitreiking van de Maritime & Mainport Profielwerkstukkenwedstrijd 2020-2021 hier bekijken. 

De winnaars van de 2020-2021 editie kregen een mooie beoordeling van de jury. Zij zeiden het volgende.

1e plek: Energietransitie in de Rotterdamse haven | Abel Machielse (6 VWO) | Wolfert Dalton, Rotterdam

Het profielwerkstuk over de Energietransitie in de Rotterdamse haven is een uitstekend en goed verwoord stuk. De juryleden waren erg te spreken over de inhoud en de aanpak van het onderzoek. Er zijn maar liefst zeven experts geïnterviewd, wat je vervolgens hebt gecombineerd met literatuuronderzoek en jouw eigen eerlijke mening. Het toekomstscenario waar je het rapport mee afsluit is kritisch, maar veelbelovend. Uitgebreid en beeldend geschreven. Heb je al een carrière in journalistiek overwogen? Tot slot bonuspunten voor de creatieve video! Jouw profielwerkstuk is de terechte winnaar met een cijfer van 8,4. Gefeliciteerd!

Wij zijn erg benieuwd welke studie jij zal gaan volgen en natuurlijk of je later écht aan de slag wilt met het oplossen van het klimaatprobleem. Heel veel succes en plezier!

Bekijk hier de video van het profielwerkstuk van Abel.

Lees hier het hele profielwerkstuk over Energietransitie in de Rotterdamse haven.

 

2e plek: De Waterstofboot | Mathijn Brink, Jesper Pijnacker en Jonas Rensmaag (6 VWO) | Lyceum aan Zee, Den Helder

De Waterstofboot is een prachtig project! Jullie hadden al enige voorsprong door de bouw van de zonneboot erbij te betrekken, maar dat maakt het niet minder indrukwekkend. Het profielwerkstuk is een mooie mix van theorie en praktijk en is goed gestructureerd. Jullie zijn erg ondernemend geweest door sponsoren te zoeken en advies in te winnen bij experts op het gebied van waterstof. De foto’s in het verslag maken het ook erg persoonlijk en laten zien dat jullie heel intensief met het project bezig zijn geweest.

Jullie hebben veel werk verzet en de resultaten helder verwoord. De jury heeft jullie rapport ruim voldoende beoordeeld. Het enthousiasme spat er vanaf, ga zo door!

Lees hier het hele profielwerkstuk over de Waterstofboot.

3e plek: eConowind | Waling Brunner, Durk Willem Dijkstra, Martijn Sienstra, Gosse Visser en Jasper van de Wulf (5 HAVO Technasium) | Leeuwarder Lyceum en CSG Bogerman

Het werkstuk over eConowind is een mooie samenwerking tussen twee projectgroepen. Jullie spelen goed in op relevante vraagstukken in de maatschappij over het verminderen van uitstoot bij schepen. Het onderzoek is goed uitgevoerd door middel van een literatuuronderzoek en diverse proeven en gestructureerd opgeschreven in het werkstuk. Erg overzichtelijk! De kritische discussie laat zien dat jullie goed over het onderwerp en de proeven hebben nagedacht. eConowind mag blij zijn met jullie bevindingen en advies.

Wij zijn erg benieuwd hoe eConowind jullie aanbevelingen in de praktijk zal brengen. Bedankt voor het inzenden van deze creatieve opdracht! Een carrière in de maritieme sector is jullie op het lijf geschreven!

Lees hier het hele profielwerkstuk over eConowind.

2019-2020
In juni 2020 zijn de winnaars van de NISS profielwerkstukkenwedstrijd van het schooljaar 2019 – 2020 bekendgemaakt. Jesper Poppe is op bezoek geweest bij het Calvijn College in Goes om de eerste prijs uit te reiken. In dit filmpje is te zien hoe dit is verlopen.

Lees hieronder hoe de drie winnende groepjes de Profielwerkstukkenwedstrijd hebben ervaren!

1e prijs: Calvijn College, Goes
Onderwerp: Oceaanenergie
Scholieren: Lennard Duynkerke, Gerson Roos en Adriaan Koeman

Een onderwerp kiezen is lastig, vooral met meerdere personen. Daarom hebben we een opdrachtgever gezocht: energiebedrijf Eneco n.v. Zij gaven ons de opdracht om onderzoek te doen naar oceaanenergie in combinatie met offshore windparken. Een razend interessant onderwerp waar wij met veel motivatie aan hebben gewerkt! Naast een theoretisch onderzoek hebben wij ons project afgesloten met het bouwen van een maquette en het testen hiervan in een golfloopkundig laboratorium.

Door ons profielwerkstuk zijn we ook veel te weten gekomen over de maritieme sector. Zo bleek de maritieme sector uit veel meer te bestaan dan scheepvaart alleen. Ook winnen op zee en de inrichting van de haven hoort bij de maritieme sector. Het is een prachtige uitdaging om een profielwerkstuk te maken over de maritieme sector, maar als je de uitdaging aangrijpt is er een schat aan informatie te vinden.

Ten slotte willen wij nog een tip meegeven aan de leerlingen die dit jaar gaan beginnen aan hun profielwerkstuk. Zorg dat je een onderwerp kiest dat je leuk vindt, waar je echt voor wilt gaan. Want alleen dan kun je de motivatie opbrengen om tijd te investeren. 

Bekijk hier het profielwerkstuk van Lennard, Gerson en Adriaan


2e prijs: Etty Hillesum Lyceum, Deventer
Onderwerp: Zeilen op een containerschip
Scholieren: Daphne Feberwee, Norine Rijksen en Gea van der Weij

Via TU Delft hoorden wij van de NISS maritieme profielwerkstukkenwedstrijd en we waren meteen enthousiast. Natuurlijk omdat er een leuke prijs mee was te winnen, maar ook omdat het ons richtlijnen gaf voor ons technisch ontwerp en het ons een doel gaf. Wat leuk was aan deze wedstrijd is dat we gedurende het proces ook goed zijn begeleid door de organisatie, doordat er bijvoorbeeld een dag werd georganiseerd waar we met meerdere bedrijven op een beurs van Europort konden praten. We vonden het een erg leuke ervaring en zijn heel blij met de prijs! Wij wensen de aankomende deelnemers veel succes!

Bekijk hier het profielwerkstuk van Daphne, Norine en Gea

 

3e prijs: Minkema College, Woerden
Onderwerp: North Sea Wind Powerhub
Scholieren: Jeroen Bos, Jelco van Jaarsveld en Jelle Timmerman

Hallo, wij zijn jeroen, jelle en jelco van het minkema college.

Tijdens onze diploma uitreiking kregen wij een aangename verrassing, we kregen namelijk  een videoboodschap van het niss dat wij de derde prijs hadden gewonnen met de profielwerkstukkenwedstrijd.

Ons Pws ging over de North Sea Wind Power Hub. Dit is een plan om de energietransitie in Europa mogelijk te maken door middel van het plaatsen van een groot aantal windmolens in de Noordzee die verbonden worden door eilandjes.

In de laatste fase van ons profielwerkstuk kwamen wij de profielwerkstukkenwedstrijd van het NISS tegen via internet. Wij waren zelfverzekerd dat wij een goed profielwerkstuk hadden geschreven en wilden wel een gokje wagen met de profielwerkstukkenwedstrijd. Ondanks ons vertrouwen waren we nog steeds vrij verrast dat we een prijs hadden gewonnen!

Voor het traject van het profielwerkstuk wisten wij niet veel over de maritieme sector naast het kleine beetje dat ons is verteld in de schoolboeken. Door de vele bronnen en interviews die we hebben onderzocht en hebben afgenomen voor ons profielwerkstuk hebben we een veel beter beeld gekregen van de maritieme sector. Daarbij is ons opgevallen dat er veel moeite wordt gestopt in het verduurzamen van de sector met een oog op de toekomst.

Een paar goede tips voor scholieren die binnenkort gaan beginnen aan hun profielwerkstuk met het vak aardrijkskunde. Volg het nieuws nauwgezet om te weten wat er in de wereld speelt. Kies een actueel onderwerp dat je interesseert, bij actuele onderwerpen ben je vaak gemotiveerder en is het makkelijker om mensen te benaderen die van het onderwerp afweten.

Met het prijzengeld zijn wij van plan om nog een mooie vakantie te boeken in Nederland ergens aan de kust uiteraard

Bekijk hier het profielwerkstuk van Jeroen, Jelco en Jelle