Schooljaar 2020/2021

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking van de editie 2020-2021 ging iets anders dan gewend. Watertalent organiseerde in samenwerking met het Netherlands Maritime Technology en het EIC Mainport de prijsuitreiking in de vorm van een interactieve livestream. Vanuit de Main Deck Event Studio in Spijkenisse reikten drie speciale gasten de prijzen uit. Alle scholieren en hun ouders en docenten keken vanuit huis mee.

Je kunt de hele uitreiking van de Maritime & Mainport Profielwerkstukkenwedstrijd 2020-2021 hier bekijken.

De winnaars van de 2020-2021 editie kregen een mooie beoordeling van de jury. Zij zeiden het volgende.

 

1e plek: Energietransitie in de Rotterdamse haven

Abel Machielse (6 VWO)

Wolfert Dalton, Rotterdam

Het profielwerkstuk over de Energietransitie in de Rotterdamse haven is een uitstekend en goed verwoord stuk. De juryleden waren erg te spreken over de inhoud en de aanpak van het onderzoek. Er zijn maar liefst zeven experts geïnterviewd, wat je vervolgens hebt gecombineerd met literatuuronderzoek en jouw eigen eerlijke mening. Het toekomstscenario waar je het rapport mee afsluit is kritisch, maar veelbelovend. Uitgebreid en beeldend geschreven. Heb je al een carrière in journalistiek overwogen? Tot slot bonuspunten voor de creatieve video! Jouw profielwerkstuk is de terechte winnaar met een cijfer van 8,4. Gefeliciteerd!

Wij zijn erg benieuwd welke studie jij zal gaan volgen en natuurlijk of je later écht aan de slag wilt met het oplossen van het klimaatprobleem. Heel veel succes en plezier!

Bekijk hier de video van het profielwerkstuk van Abel.

Lees hier het hele profielwerkstuk over Energietransitie in de Rotterdamse haven.

 

 

2e plek: De Waterstofboot

Mathijn Brink, Jesper Pijnacker en Jonas Rensmaag (6 VWO)

Lyceum aan Zee, Den Helder

De Waterstofboot is een prachtig project! Jullie hadden al enige voorsprong door de bouw van de zonneboot erbij te betrekken, maar dat maakt het niet minder indrukwekkend. Het profielwerkstuk is een mooie mix van theorie en praktijk en is goed gestructureerd. Jullie zijn erg ondernemend geweest door sponsoren te zoeken en advies in te winnen bij experts op het gebied van waterstof. De foto’s in het verslag maken het ook erg persoonlijk en laten zien dat jullie heel intensief met het project bezig zijn geweest.

Jullie hebben veel werk verzet en de resultaten helder verwoord. De jury heeft jullie rapport ruim voldoende beoordeeld. Het enthousiasme spat er vanaf, ga zo door!

Lees hier het hele profielwerkstuk over de Waterstofboot.

 

 

3e plek: eConowind

Waling Brunner, Durk Willem Dijkstra, Martijn Sienstra, Gosse Visser en Jasper van de Wulf (5 HAVO Technasium)

Leeuwarder Lyceum en CSG Bogerman

Het werkstuk over eConowind is een mooie samenwerking tussen twee projectgroepen. Jullie spelen goed in op relevante vraagstukken in de maatschappij over het verminderen van uitstoot bij schepen. Het onderzoek is goed uitgevoerd door middel van een literatuuronderzoek en diverse proeven en gestructureerd opgeschreven in het werkstuk. Erg overzichtelijk! De kritische discussie laat zien dat jullie goed over het onderwerp en de proeven hebben nagedacht. eConowind mag blij zijn met jullie bevindingen en advies.

Wij zijn erg benieuwd hoe eConowind jullie aanbevelingen in de praktijk zal brengen. Bedankt voor het inzenden van deze creatieve opdracht! Een carrière in de maritieme sector is jullie op het lijf geschreven!

Lees hier het hele profielwerkstuk over eConowind.

 

Schooljaar 2018/2019

De eerste prijs werd uitgereikt aan Corné Snoeij, Christiaan Theunisse en Lennart Nijsse van het Guido de Brès (Wartburg College, Rotterdam). Zij hebben hun profielwerkstuk geschreven over het het ontwikkelen van een autonoom schip. De scholieren hebben een autonoom varend scheepje op schaal gemaakt, om dit vervolgens te programmeren en in verschillende sprints te testen en verder te ontwikkelen 

Bekijk hier het profielwerkstuk van Corné, Christiaan en Lennart  

De tweede prijs werd overhandigd aan Mark Kevelam, Florian Tjepkema en Thomas Jansen, scholieren van CSG Het Streek in Ede. De leerlingen deden onderzoek naar het opwekken en meten van golven in een zwembad op een cruiseschip 

Bekijk hier het profielwerkstuk van Mark, Florian en Thomas  

De derde prijs werd uitgereikt op het RSG Lingecollege in Tiel aan Jesse Bregman en Tom GroenhofHet onderzoek van de scholieren werd in opdracht van het bedrijf Metaglas gedaan naar de eisen die nodig zijn voor ramen van oceaancruiseschepen.  

Bekijk hier het profielwerkstuk van Jesse en Tom  

Schooljaar 2017/2018

Tycho Melles, scholier van Het 4e Gymnasium in Amsterdam, onderzocht en ontwierp in het winnende profielwerkstuk de ‘ideale hydrofoils voor een laserzeilboot’ (1e prijs).

Bekijk hier de samenvatting van het profielwerkstuk van Tycho.

De tweede prijs werd uitgereikt op het Tabor College Oscar Romero in Hoorn aan het team scholieren die het profielwerkstuk ‘Operatie duikboot’ inzonden. Het team van Mark Tool, Rob van Santen en Jan Schagen deed onderzoek naar het gebruik van een duikboot die assisteert bij het plaatsen en inspecteren van windmolens en andere onderwaterconstructies.

Bekijk hier het profielwerkstuk van Mark, Rob en Jan.

De derde prijs werd overhandigd aan Nico van der Lelij en Koen Schweers van het Melanchthon Bergschenhoek. Zij deden onderzoek naar het plaatsen van windturbines in opdracht van de internationale waterbouwer Van Oord. Nico en Koen bedachten een manier om windmolens op een snelle, eenvoudige en veilige manier te plaatsen op zee, waarbij er gehesen wordt vanaf een drijvend schip

Bekijk hier het profielwerkstuk van Nico en Koen.

 Schooljaar 2015/2016

Jorik van Nielendestijds 5 vwo aan het Rudolf Steiner College, won in 2017 de eerste prijs: “In mijn profielwerkstuk heb ik gekeken naar de schaalgrootte van containerschepen in 2050. Het was heel leuk om te onderzoeken en tot mijn verrassing won ik ook nog eens de eerste prijs. Van het geldbedrag heb ik mijn rijbewijs gehaald en een mooie laptop voor mijn studie gekocht. 

Bekijk hier het profielwerkstuk van Jorik.